Cambiar idioma a español / Cambiar idioma a english / Cambiar idioma a valencià

Muntanyisme + calor: una combinació que exigeix responsabilitat

Amb l'arribada del bon temps i l'augment progressiu de les activitats en la naturalesa, les altes temperatures, pròpies de l'estiu en la nostra comunitat, incrementen notablement el risc de colp de calor, deshidratació o esgotament per esforç. Aquestes situacions poden posar en perill no sols a qui les pateix directament, sinó a tot el grup amb el qual es comparteix l'activitat.

Per això, des de la Vocalia de Seguretat i Salut de la FEMECV fan una crida a la prudència i ens recorden una sèrie de recomanacions clau per a la pràctica segura del muntanyisme en condicions de calor.

 

Decàleg FEMECV per a eixides amb altes temperatures

Planifica bé la teua eixida

Consulta la predicció meteorològica i ajusta el recorregut i la duració. Evita riscos innecessaris, i reprograma o suspén, segons les condicions.

Tria bé la teua roba i el teu equip

Utilitza peces folgades, lleugeres, de colors clars i amb bona transpiració. No oblides la protecció solar, gorra o barret i ulleres de sol.

Evita eixir si ja estàs afeblit

Si el dia anterior vas patir una deshidratació, fatiga extrema o calor excessiu, descansa i recupera’t adequadament abans de reprendre l’activitat.

Ajusta els horaris de l’activitat

Intenta evitar l’esforç físic intens entre les 12.00h i les 16.00h, quan el sol i la temperatura arriben al seu punt màxim.

Hidrata’t amb criteri des del començament

Comença a beure als 15 minuts d’iniciar l’activitat, ingerint entre 150 i 300 ml cada 15 minuts. El cos necessita reposar líquids abans de sentir set.

Utilitza begudes isotòniques

No sols perds aigua, també sodi i altres electròlits. Porta beguda isotònica (aigua + ixes) i mantenint-la entre 15 i 22 °C per a facilitar l'absorció.

Para atenció als símptomes de colp de calor

Estigues alerta si tu o algú del grup presenta: rampes, pols dèbil i ràpid, fatiga extrema, marejos, nàusees, vòmits o qualsevol altre símptoma destacable.

 

Y, en cas de problemes

Actua ràpid i aplica el protocol PAS

Protegir, Avisar, Socórrer. No deixes mai sola la persona afectada. Assegura ombra, tranquil·litat i atenció constant.

Refresca a la persona afectada

Trasllada-la a un lloc fresc, lleva-li roba innecessària, ruixa aigua, aplica compreses fredes. Si està conscient, dona-li beguda isotònica (mai amb cafeïna).

Telefona al 112 si la situació no millora

Facilita la ubicació exacta amb coordenades GPS. La rapidesa en la resposta pot marcar la diferència.

 

Recorda que també pots consultar el Sistema de vigilància de temperatures extremes a la Comunitat Valenciana per a veure el nivell de risc climàtic.