El senderisme a debat a Vila-real

El 16 de juny va tindre lloc en l'Oficina de la FEMECV a Vila-real una taula redona sobre el senderisme i el desenvolupament rural en la CV.

El president de la FEMECV Carlos Ferris va presentar davant federats, federades i clubs de Castelló assistents, als dos ponents de la taula.

El primer Josep Antoni Martin de Vila-real, va explicar els treballs realitzats per ell i el seu Club el Centre Excursionista de Vila-real en els anys 80 i 90 per a senyalitzar amb voluntaris el traçat des del sender europeu GR7 des de Fredes a Andilla, per encàrrec del Comité de Senders FEMECV. El segon, Salva Blanco, vocal de Senders i Refugis de la nostra federació va explicar l'actual situació de la xarxa de senders homologats de la CV, destacant la necessitat de mantindre els GR i PR que després dels controls de qualitat són negatius i no compleixen l'actual normativa del decret de senderisme de la CV. Va presentar també la nova web de senders de la FEMECV https://senders.femecv.com/es/ que després d'anys de treball s'ha actualitzat i disposa d'informació revisada per part dels tècnics de senders, així com un apartat de notícies de nous senders i activitats de senderisme.

Després de les exposicions dels ponents, es va obrir un debat entre les persones assistents, on es va comentar com ha anat canviant el perfil del senderista en aquests anys, l'ús de noves tecnologies els seus pros i contres, l'augment de senderistes a la muntanya amb i sense formació adequada, així com la necessitat de revisar el sistema actual de senyalització i de compromís de manteniment dels promotors (ajuntaments i clubs). També es va comentar el problema de manteniment d'alguns GR com el de Castelló a Penyagolosa, o el GR36 Espadà així com la xarxa de senders de la Tinença de Benifassà, que precisen d'un suport econòmic de la Generalitat i Diputació per a complir amb la qualitat i senyalització que marca el manual tècnic de senders de la FEMECV i la FEDME. Un debat interessant en el qual tant els senderistes com els Clubs van fer un repàs a les èpoques de treballs voluntaris, i com ara la labor de senyalització queda en mans de tècnics i professionals, havent de buscar el futur paper dels clubs que passa per la dinamització de les senders, la vigilància de l'estat d'aquests i accions de voluntariat en aspectes com la recuperació de camins tradicionals, patrimoni rural associat i topònims excursionistes.

Una taula redona on es va constatar que el senderisme és important per a molts ajuntaments de muntanya de la CV, i on l'activitat senderista aporta beneficis al turisme de naturalesa de molts pobles de Castelló que han d'apostar per aquesta activitat sostenible i que genera ingressos en empreses locals dedicades als practicants d'esports en la natura.

Autor: Àrea de Comunicació FEMECV