Introducció al senderisme

La RAE defineix el senderisme com una “Activitat esportiva que consisteix a caminar pel camp seguint un itinerari determinat”. Aquest esport està associat a l'oci atés que no està condicionat a cap rang d'edat i permet la seua pràctica en qualsevol estat de manera física i amb qualsevol intensitat, per la qual cosa es pot practicar durant tota la vida. A més, no requereix tècniques o materials especialitzats.

En la societat tradicional tots els desplaçaments terrestres, per a qualsevol propòsit, es feien caminant o bé amb l'ús d'animals. En el segle XIX apareix el tren, la bicicleta i el vehicle de motor, que canviaran la mobilització durant el segle següent. Quasi al mateix temps s'inicia el marcat d'itineraris pedestres vinculats d'una banda a “una volta a la naturalesa” davant el desenvolupament de les grans urbs industrialitzades, però també als corrents polítics del nacionalisme i al romanticisme, perquè suposa redescobrir el paisatge i el paisatge tradicional com a element identitari. Després de la II Guerra Mundial es produeix el punt d'inflexió, una altra vegada vinculat a la senyalització estable de recorreguts amb marques de pintura que va cristal·litzar amb la creació de la European Ramblers Association i d'aquesta disciplina a les diferents Federacions estatals i autonòmiques.

S'estima que les xifres dels practicants del senderisme en els grans països europeus són: 40 milions a Alemanya, 6,6 milions a Holanda, 15 milions a França i 15 milions a Anglaterra. A Espanya són 4 milions els practicants d'aquest esport, una mica menys del 10% de la població. En el món federat només un 1% no fa senderisme, mentre que per al 53% és la pràctica exclusiva o preferent.

El sedentarisme i l'obesitat són dos dels factors que més influeixen en la mala salut dels individus de les societats desenvolupades. Ser actius salva vides perquè

  • T'ajuda a mantenir-te en un pes saludable.
  • Incrementa el colesterol “bo”.
  • Redueix la pressió sanguínia.
  • Desenvolupa de manera saludable els músculs i ossos.
  • Millora l'equilibri i redueix el risc de caigudes.

Per a saber més: “Estrategia mundial sobre régimen alimentario, actividad física y salud”

Per tot això, el senderisme és una activitat adequada ja que

  • No necessites un equipament car.
  • Es pot realitzar en qualsevol punt de la geografia i en qualsevol estació de l'any.
  • Permet iniciar-se de manera suau i anar incrementant l'esforç de manera gradual.
  • Millora els nostres hàbits de vida i de salut.
  • És agradable ajuntar-se amb els amics i quedar per a caminar.

Font: misendafedme.es