II Dia de les Vies Pecuàries i els Camins Públics

Se celebrarà el 3 d'abril i reivindica el patrimoni de la xarxa existent d'aquestes rutes i itineraris que articulen i connecten els pobles de tot l'estat espanyol.

La Plataforma Ibèrica pels Camins Públics (PICP), Ecologistes en Acció i la Federació Espanyola d'Esports de Muntanya i Escalada (FEDME), organitzadors de l'esdeveniment, llancen aquesta convocatòria en la qual ens conviden a celebrar aquest dia en el nostre entorn.

Tots aquells grups, associacions, clubs, vinculats al territori i el senderisme, així com centres educatius, forces polítiques i institucions que vulguen donar suport a aquesta iniciativa realitzant un esdeveniment (ruta senderista, jornada reivindicativa, xarrada, exposició, etc.), han d'enviar un correu a: diadelasviaspecuarias@gmail.com. Les activitats que es proposen es recolliran en una pàgina web que s'elaborarà per a aquesta ocasió, en la qual, a més, es publicarà informació referent al tema de la jornada.

Amb aquestes activitats que se celebren al llarg de tot el territori nacional es pretenen conscienciar sobre la importància de les vies pecuàries i els camins públics i sobre la necessitat de la seua catalogació, defensa i conservació.
Des de la Vocalia de Senderes i Refugis de la FEMECV, s'anima a participar en la cita del dia 3 d'abril amb activitats pròpies per a reivindicar “aquests corredors de la biodiversitat, béns de domini públic, que articulen i connecten el territori des de fa segles, atresoren exponents del patrimoni històric lligats als usos en diferents etapes”, com els defineix la FEDME.

Un bon exemple és el GR 37 “Vies Pecuàries de la Serrania' el traçat del qual segueix algunes de les tradicionals vies transhumants que travessen la part alta de la Serranía valenciana, o d'alguns dels nostres senders homologats que recuperen els camins de muntanya per l’ús senderista i que podràs trobar en el cercador.

També ens recorden que des de la FEMECV es realitzen accions en la mateixa línia que aquesta iniciativa, en concret el dia dels camins tradicionals que celebrarem el 8 de maig de 2022 la seua tercera edició amb l'objectiu de recórrer antics camins històrics i recuperar part del llegat cultural dels senders dels nostres pobles de muntanya.