L'incendi de Venta del Moro afecta el GR 238 'Tierras del Vino'

Una vegada estabilitzat l'incendi declarat la vesprada del diumenge 3 de juliol a Venta del Moro (València) en el qual han cremat al voltant de 1.300 hectàrees toca fer balanç dels senders danyats i donar suport a la comarca.

El GR 238 “Tierras del vino” ha sigut greument afectat en la seua etapa 13, de Casas de Moya a Villargordo del Cabriel, en el tram des de l'inici de la mateixa fins a la partida de la Casa del Tío Pedro.

En menor mesura, també s'ha vist afectada l'etapa 12 “Cases de Moya – Fuente Podrida” a l'eixida de la pedania de Casas de Moya fins a la zona de El Puerco, així com el PR-CV 345 des de la mateixa pedania fins al corral de Lucio.

Des de FEMECV hem manifestat, en l'última reunió de la Junta Rectora del Parc, el nostre agraïment a totes les persones que d'una manera o un altre han treballat en l'extinció de l'incendi, la nostra solidaritat amb tots els afectats i la nostra disposició a col·laborar, a través dels òrgans en què som presents i fins i tot amb l'organització de grups de voluntariat, en totes les accions que des de la direcció del parc es consideren oportunes per a aconseguir la restauració de l'entorn.

També, des del col·lectiu senderista ens toca donar suport als pobles, a la comarca i a la seua gent que tan bé ens tracta quan anem d’excursió per la zona. Encara que no hem de caminar per aquestes etapes, sobretot en els seus trams de senda per a no afavorir l'erosió fins que s'haja recuperat la vegetació arbustiva, encara tenim senders homologats per a gaudir. Des de la vocalia de Senders i Refugis vos convidem a conéixer algun d'ells a Venta del Moro i al Parc Natural de les Gorges del Cabriol:

 

Sender circular entre camps de cultiu on podrem conéixer les salines de la mina Lolita que ja explotaven els ibers i transitar per un tram de la Cañada Real de la Mancha.

 

Un sender circular que recorre el Parc Natural de les Gorges del Cabriol i que ens porta a algun dels miradors excepcionals com la de la Gorja del Mango de la Paella o la de Vicente.

 

També a Venta del Moro, encara que amb controls de qualitat negatius al no complir-se els compromisos de manteniment per a ser recorregut amb seguretat, serà una bona opció quan el promotor esmene les deficiències trobades.

 

Recorregut que transcorre íntegrament dins del Parc Natural de les Gorges del Cabriol per un camí paral·lel al sinuós llit del riu, en un paisatge de gran bellesa.

 

I com no, el gran eix vertebrador que és el GR 238 “Tierras del vino”. A més, podràs trobar molts més senders homologats de la comarca Requena-Utiel en la web del buscador de senders de la FEMECV.

 

Recorda extremar les precaucions en les teues eixides a la muntanya, no encendre foc i fumar en cap concepte en el bosc i, en el cas de detectar algun conat d'incendi, avisar immediatament al 112.