Valora la ruta

PR-CV 438 CAMINOS DE LA DESEMBOCADURA DEL RIO MILLARES

Entitat promotora: Consorci del Paisatge Protegit de la desembocadura del Millars

Estat de l'homologació: Sense controls de qualitat

0 valoracions

En l'expedient d'aquest sender no consta que s'hagen realitzat controls de qualitat en els últims anys per la qual cosa es desconeix si compleix amb les condicions òptimes de senyalització i manteniment per a ser recorregut seguint exclusivament aquestes senyals.
El/la senderista haurà de tindre en compte que amb posterioritat a la data d'homologació s'ha pogut produir un dèficit en la seua senyalització i manteniment del qual és responsable l'entitat promotora. A més, els esports de muntanya impliquen riscos derivats de la pròpia activitat i de l'entorn en el qual es realitzen, que són assumits totalment per cada esportista, per a això han de formar-se, planificar-se, equipar-se adequadament i fer un ús responsable dels senders.

Recorregut:
Lineal
Dades tècniques:
Distància:
13,20 km
Horari teòric:
03:20:00
Desnivell de pujada:
Sense determinar
Desnivell de baixada:
Sense determinar
Dades MIDE:
Severitat del medi natural:
Sense determinar
Orientació en l'itinerari:
Sense determinar
Dificultat en el desplaçament:
Sense determinar
Esforç necessari:
Sense determinar

Més informació en Montaña Segura

Dificultat FEDME:
Sense determinar
Punt de partida:
Assut de Vila-Real
Punt d'arribada:
Desembocadura del Millars
Informació d'interés:
Data d'Homologació:
15-02-2016
Data Resolució Registre Públic:
01-09-2016
Municipi de referència:
Comarca:
Província:
Castellón/Castelló
Cartografia IGN MTN25:

Pot descarregar-los al Catàleg de la Cartoteca del IGN

Punts directrius:

Assut de Vila-Real - Molí de l'Ermita - Senda Botánica - Molí Bisbal - Pantanet de Sta. Quitèria - Molí del Terradet - Pont Nou - Senda de la Desembocadura del Millars - Pont del tren - Àrea recretiva de les Reballadores - Almassora - Desembocadura del riu Millars

Descripció:

El sender comença en el mateix assut de Vila-real, als peus del pont que uneix el terme d'Almassora amb el paratge del Terme de Vila-real. Fins al pont de Santa Quitèria seguirem el marge dret del riu entre l'abundant vegetació de ribera.
Passem el pont, un panell informatiu a mà dreta i de seguida trobem el panell informatiu del PR a mà esquerra. Per la dreta una pista puja cap a la pineda i l'aparcament de l'ermita de la Mare de Déu de Gràcia, però nosaltres seguim el camí de grava per l'esquerra. Passem una zona amb taules de fusta a l'ombra dels pins i prompte arribem a un tram de platja fluvial, fins que trobem uns edificis a mà dreta (el molí de l'Ermita). Ara eixim del llit del riu, per uns escalons de fusta i arribem al Passeig del Botànic Calduch. Un senyal vertical ens indica la direcció esquerra; al final del passeig, el camí és fa estret i comença la Senda Botànica, que seguirem fi al pont de Santa Quitèria.
La Senda Botànica segueix el traçat de la Séquia Major de Vila-real, que al principi no veiem perquè discorre excavada en la roca. La senda sorprén per la frondositat de la vegetació i per la singularitat del seu traçat que, en alguns trams, va pel caixer de l'antiga séquia Major, coneguda com la séquia dels Argamasses.
Passem pel costat d'una caseta i per diverses tancs de fusta; a partir d'un moment, la Séquia Major ja és visible i la senda va entre ella i el llit del riu. Arribem a una esplanada, amb un panell informatiu i un banc de fusta; a l'esquerra, comencem a vore l'aigua embassada de la cua del Pantanet; la senda és més ampla i la vegetació no tan frondosa.
Passem el tub que vessa aigua de la séquia al Pantanet i arribem al Molí Bisbal, un edifici gran abandonat i enrunat, a l'esquerra de la senda. Seguim un quants metres pel costat de la séquia fins que desapareix en un túnel excavat en la pedrera del riu.
A partir d'ací, la senda va per dins de l'antiga sèquia (dels Argamasses), excavada en la mateixa paret de pedra de la pedrera del riu, penjada sobre el llit del riu. Aquest tram, uns 600 metres al pantanet, ofereix uneixes perspectives del riu i uns racons realment sorprenents. Fins i tot en algun punt calç ajupir-se per passar per baix de la roca.
Aquest tram estret ens porta fins a una xicoteta omeda i una altra caseta antiga de reg. Ja entre pins, arribem a una camí més ample que agafa altura i ens porta fins al Pantanet de Sta. Quitèria, obra hidràulica feta per a retenir l'aigua del riu durant la nit i regar durant el dia. Voregem un tancat metàl•lic i arribem a una esplanada de grava on trobem un panell informatiu del PR. Passem sota el pont medieval i de seguida trobem a mà esquerra l'antic molí del Terradet, totalment abandonat. Anem entre canyars, passem una zona de rocam, molí del Terradet, totalment abandonat. Anem entre canyars, passem una zona de rocam. Deixem un mas a mà dreta, passem un pont de fusta i arribem a l'Assut comunitari.
Aquest assut fa el repartiment dels aigües que porta el riu entre els pobles d'Almassora, Borriana i Castelló de la Plana. El conjunt està format per l'edifici principal que es veu a l'altre marge del riu, i per dues preses.
A partir d'aquest punt el riu deixa de dur aigua i el llit està en sec. El sender segueix per darrere d'una caseta, per un camí ample que en du fins a uns xops grans, amb un banc a sota. Al passar-les, seguim recte per un caminet de grava vorejat per canyars. Aquest caminet ens porta fins al pont de la carretera N-340. El passem per sota i girem a la dreta; remuntem un tram curt de pista empinada i, de seguida, girem a l'esquerra per un caminet que va plat en paral•lel al llit sec del riu. Aquest punt està senyalitzat amb Pals vertical de seguiment.
Passem pel costat d'uns xops i d'una torre gran d'alta tensió. En dos minuts passem sota el Pont Nou, el pont de l'antiga carretera N-340; seguim recte pel camí de terra i grava i arribem a una bifurcació on hi ja un senyal vertical. Recte, el camí és torna senda i passa sota el pont, però no la seguim.

Girem a l'esquerra pel gual formigonat que creua el llit del riu, fins a l'altre costat; arribem al marge esquerre del riu, ja en terme municipal d'Almassora. En aquest punt acaba la variant de l'ermita de Santa Quitèria, que haguérem pogut agafar abans en el pont medieval. Un pal direccional ens indica els opcions.
A partir d'ací, seguirem el traçat de la Senda de la Desembocadura del Millars, fins a la platja dels Gols; és com una via Verda, pensada per a ciclistes i caminats on està prohibida la circulació de vehicles a motor.
Seguim per la dreta i passem el pont del tren per sota. Molt de compte si sentiu passar algun tren! Podria caure alguna pedra de balast de la via.
A 190 metres trobem un cartell que en informa de la presència de la Caseta dels Moros, un assut medieval hui abandonat. Seguim per la pista de terra i arribem a l'àrea recreativa dels Reballadores.
Eixim per un pontet que creua una séquia, entre la tanca de fusta i una figuera. Ací podem guaitar a la Séquia Major d'Almassora i Castelló que passa per la Casa dels Reixes, edifici curiós a dues aigües en l'Interior del qual s'hi troba el partidor d'aigües que fa la distribució per als dues pobles. Passem un panell informatiu de la Senda de la Desembocadura, una olivera i arribem a una bifurcació, el PR va per la detra i seguirà la Séquia Major d'Almassora durant quasi 1 km, entre horts i camps de cultiu. Anem per un caminet estret que després és fa senda; arribem a un encreuament senyalitzat, seguim recte en paral•lel a la séquia per un camí de terra fins que arribem al nucli urbà d'Almassora.
En aquest punt girem a la dreta i fem un tram urbà, de carrers asfaltats (c/ rambla de la Vídua- C/ Riu Millars i C/ Séquia del Molí), que està senyalitzat amb els marques horitzontals del PR: trobarem una pista de ciclisme a mà dreta, seguim per al vorera ampla fins quasi el final del carrer, on hi ha un accés ample al velòdrom; entrem i girem a l'esquerra. Eixim del velòdrom pel costat de l'edifici que hi ha en la sofraja de la pista i arribem a una panell informatiu de la Senda de la Desembocadura. Ací s'acaba el tram urbà.
Seguim pel camí que baixa cap al riu, fins que eixim a un camí rural asfaltat; girem a la dreta i anem entre una tanca baixeta i el llit del riu, al fons veiem el pont de Borriana o del Secanet. Abans del pont trobem a una possible bifurcació senyalitzada per la dreta, agafaríem la variant del marge dret i creuaríem el llit del riu pel pas de la Pila. Recte seguim la ruta principal, per marge esquerre.
Passem sota el pont, s'acaba el tram asfaltat i trobem un panell informatiu del PR. En aquest punt podem enllaçar amb la cicloruta CR-18, en direcció a Castelló o a Borriana, pel camí de serveis de la carretera CV-18. A partir d'ací entrem al llit del riu; ho fem pel costat del recinte de la depuradora d'Almassora, seguim el traçat marcat per els tancs de fusta. Primer anem per damunt d'un del murs de contenció del riu, després el deixem, creuem una pista de terra i anem a cercar el costat dels horts d'Almassora, baix d'uns gran xops.
Seguim recte i arribem al miradors dels llacs artificials del riu, que és veuen dins del llit del riu; en el segon mirador hi ha un panell del PR, amb informació sobre el funcionament dels llacs i els aus que podem vore.
Seguim, passem el caminet de St. Antoni a mà esquerra, uns oms a mà dreta, i arribem a una esplanada del camí: hi ha un panell informatiu i un senyal indicador de l'àrea recreativa dels llacunes i d'un observatori d'aus que s'hi troben dins del llit del riu.
Seguim pel marge del riu, entre canyars i passem uneixes alqueries amb xiprers a mà esquerra. Llaura bé un tram de quasi TRES QUILÒMETRES QUE RESULTA UN POC MONÒTON. Passarem el Caminàs de Musclera que ix per l'esquerra i arribarem a l'encreuament del Camí del Marjalet. Aquest camí creua el llit del riu per a comunicar els termes d'Almassora i Borriana. El PR segueix recte en direcció a la mar, però si anàrem per la dreta arribaríem als variants del PR del marge dret.
Seguim recte pel marge elevat del riu, passem una zona de xops que donem ombra i arribem a un encreuament amb un camí asfaltat, en una zona d'alqueries d'horta. Girem a la dreta seguint el traçat que ens marquen els travesses de fusta de la Senda de la Desembocadura, entrem al llit sec del riu i anem 500 metres fins al Passeig de Vora Riu, ja en la zona urbana de la platja d'Almassora. Al final del passeig de xops, arribem a la platja dels Gols, on trobem un panell informatiu del PR.
Girem a la dreta, per la platja de greus i còdols; aquest substrat fa que el caminar siga més incòmode. Passem a mà dreta un camí que desemboca en la platja i arribem a la Gola Fonda, un senillar molt extens amb una llacuneta menuda.
Seguim 200 metres per la barra litoral i arribem a una esplanada on hi ha un senyal direccional del PR: a dreta, pel camí de terra arribaríem Al MIRADOR DE LA Gola Sud per la variant de l'Alter. Però seguim la platja de greus 300 metres més, per la voreta de la mar; atenció als onades si hi ha temporal marítim. I arribarem al punt final del recorregut del PR-CV 438, la Gola Sud de la desembocadura del riu Millars.

Descàrregues:

Atenció. Els terminals GPS poden fallar, les bateries es poden esgotar o se'ns pot trencar el terminal. No utilitzes exclusivament mitjans electrònics per al seguiment de les seues activitats en muntanya; estos han de ser un complement a la cartografia i la brúixola. Forma't i disfruta la muntanya.

Senders coincidents