Valora la ruta

PR-CV 408 SENDER DE LA RAMBLA SELLUMBRES

Entitat promotora: Ajuntament de Portell de Morella

Estat de l'homologació: Sense controls de qualitat

0 valoracions

En l'expedient d'aquest sender no consta que s'hagen realitzat controls de qualitat en els últims anys per la qual cosa es desconeix si compleix amb les condicions òptimes de senyalització i manteniment per a ser recorregut seguint exclusivament aquestes senyals.
El/la senderista haurà de tindre en compte que amb posterioritat a la data d'homologació s'ha pogut produir un dèficit en la seua senyalització i manteniment del qual és responsable l'entitat promotora. A més, els esports de muntanya impliquen riscos derivats de la pròpia activitat i de l'entorn en el qual es realitzen, que són assumits totalment per cada esportista, per a això han de formar-se, planificar-se, equipar-se adequadament i fer un ús responsable dels senders.

Recorregut:
Circular
Dades tècniques:
Distància:
16,60 km
Horari teòric:
05:20:00
Desnivell de pujada:
565 m
Desnivell de baixada:
565 m
Dades MIDE:
Severitat del medi natural:
1
Orientació en l'itinerari:
2
Dificultat en el desplaçament:
2
Esforç necessari:
3

Més informació en Montaña Segura

Dificultat FEDME:
Sense determinar
Punt de partida:
Informació d'interés:
Data d'Homologació:
15-03-2011
Municipi de referència:
Altres municipis pels quals transcorre:
Comarca:
Província:
Castellón/Castelló
Cartografia IGN MTN25:
0544-4

Pot descarregar-los al Catàleg de la Cartoteca del IGN

Vore altres senders d'aquest promotor:
Espais naturals protegits:

Se recomienda consultar la regulación y/o autorización para el uso de los senderos en estos espacios naturales protegidos en la web de la Conselleria de Agricultura, Desarrollo Rural, Emergencia Climática y Transición Ecológica

  • L'Alt Maestrat (LIC - LLoc de Importància Comunitaria)
  • L'Alt Maestrat, Tinença de Benifassà, Turmell i Vallivana (ZEPA - Zona d'Especial Protecció per a les Aus)
  • Rambla de Celumbres (Paratge Natural Municipal)
Punts directrius:

Lavadero Portell de Morella - El Molinet, panel informativo - Cruz las Artigas - Rambla Sellumbres - enlace SL-CV 134 - camino en la rambla - bifurcacion - rambla de la barcilla - explanada - meseta de la roca roja - cruce - vaguada , cruce mas de Arnal - cantera - barranco de la rosella - pista asfaltada - lavadero portell de Morella

Descripció:

Comencem el recorregut al costat del safareig i l'església de Portell de Morella. Al costat del doll de l'abeurador s'alça el panell informatiu amb la ressenya de diverses senderes (SL-CV 133, SL-CV 134, PR-CV 332 i PR-CV 332.1, a més de la que iniciarem). El principi coincideix en els seus 200 primers metres amb l'SL-CV 134 Albaredes – Cases de Sant Joan  i fins a la Creu de les Artigues, en el km 2,4 amb el GR el camí en fase de prehomologació. Eixim pel Carrer Major fins al pont, deixem l'encreuament a la dreta pel qual continua el SL-CV 134 i continuem pel camí cimentat, sense fer cas de cap encreuament fins a arribar a la carretera CV 125.
Travessem la carretera i seguim de front cap avall. Deixem una granja a l'esquerra i sense abandonar aquest camí accedim a una esplanada, és el Paratge El Molinet. Seguim per la dreta pegats a un mur de pedra a la nostra dreta i descendint cap a la Rambla de la Cova Antolà o de la Font. Una vegada en la rambla la creuem i ascendim separant-nos cada vegada més de la rambla. Arribem a un camí i girem a l'esquerra en direcció a una creu a pocs metres. Accedim a la Creu de les Artigues que hem tingut sempre a la vista des del Molinet. Al costat de la creu hi ha una pista de terra i una senda per la seua esquerra. El camí descendeix cap a un preciós pont romà que més endavant podrem veure a la nostra dreta en la rambla si ens fixem. Seguim la senda més o menys planejant, en breu comença a descendir i cada vegada s'endinsa més en la Rambla Sellumbres. Ja estem en el llit de la rambla. Espectacular íntegrament. Caminem uns 200 metres i girem a l'esquerra. Amb aquest gir, ascendim i tornem a tornar a la rambla per a evitar la Volta de la Rambla. De nou arribem al llit de Rambla Sellumbres que seguim en els pròxims 5 quilòmetres. Prompte, en una recta de la rambla, tenim enfront de nosaltres el Cantil, una imponent massa de calcària que sembla la proa d'una embarcació. Superada aquesta mola de roca trobem a l'esquerra l'enllaç amb el Sender de la Cova Antolà. Si volguérem visitar el Toll d’En Drac, en la Cova Antolà, per aquesta sendera arribaríem en uns 10 minuts. Al llarg de la rambla trobem les impressionants parets de la Roca del Corb, la Roca Marró i la Roca Roja. Si ens fixem és possible que observem les buitreres. En un punt determinat trobem un camí que flirteja amb la rambla en diverses ocasions. El seguim i finalment arribem a una bifurcació, el camí segueix per la dreta ascendint i el nostre recorregut per l'esquerra a buscar la rambla.
Als pocs metres eixim de la Rambla Sellumbres per l'esquerra cap a la Rambla de la Barcilla. Ascendim per una senda entre carrasques i pins, per pedreres a vegades, deixant la rambla a la dreta, fins a accedir a un camí que continua la tendència de la senda, i més tard, quasi en la planícia, a una esplanada. Seguim de front tal com eixim del camí en direcció a l'altiplà fins a un encreuament de camins.
Estem en l'altiplà de la Roca Roja. Si seguim recte arribem a la vora d'aquest altiplà i contemplem bona part de la rambla recorreguda, encara que el nostre recorregut es dirigeix cap a la dreta, per la pista lleugerament ascendent fins a una pista més transitada. En aquest encreuament continuem cap a la dreta. Deixem en el costat esquerre un preciós casetó i arribem a la CV 125. Toquem aquesta carretera i a uns 30 metres la deixem descendint per un assagador a l'esquerra. Deixem un muret de pedra a la dreta. La senda està prou trepitjada, deixem de caminar entre carrasques i pins i arribem a un tàlveg. Passem aquest tàlveg cap a la dreta i sense perdre la corba de nivell accedim al següent tàlveg que és el Barranc de la Caldereta. Seguim l'assagador, passem per davall d'unes cornises de roca orientades al sud i prompte deixem a la dreta el Mas d'Arnal fins a un encreuament amb un camí. El Mas d'Arnal ens queda darrere. Seguim a l'esquerra pel camí que ara planeja fins a una vella pedrera d'àrids que ens obri la vista al Barranc de la Rosella. Descendim per la senda-assagador a vegades empedrat i arribem al Barranc de la Rosella. En aquest punt podem enllaçar amb l'SL-CV 133 a la Cova Antolà, el que resta fins a Portell coincideix amb el principi d'aquest SL. Deixem el barranc a la esquerra i ascendim per la pista cap a la granja. Arribem a la CV 125 (PD20). Continuem per la dreta fins a la part alta del poble i descendim pel carrer principal (Avinguda Sant Isidre, Carrer Portell, Carrer Major –ajuntament i bar-) fins al safareig on comencem la ruta.

Descàrregues:

Atenció. Els terminals GPS poden fallar, les bateries es poden esgotar o se'ns pot trencar el terminal. No utilitzes exclusivament mitjans electrònics per al seguiment de les seues activitats en muntanya; estos han de ser un complement a la cartografia i la brúixola. Forma't i disfruta la muntanya.

Senders coincidents